Facebook
Twitter
LinkedIn

blogpagina

Je zeilboot winterklaar maken via deze stappen.

Het mooie weer is nog niet over is, maar het seizoen loopt al bijna op zijn einde. De koude wintermaanden naderen. Daarom is het belangrijk om jouw boot winterklaar te maken. Zo zorg je er voor dat jouw boot in optimale staat is voor het volgende seizoen. 

Of je nu een doorgewinterde zeiler bent of net begint, het kiezen van de juiste zeilen en het correct onderhouden van je zeilboot is van cruciaal belang. Daarom helpt Hagoort Sails je graag met het volgende stappenplan om te zorgen dat jouw boot in optimale staat is voor volgend seizoen.

Stap 1: Zeilen en tuigage

Haal de zeilen van de boot en bewaar ze op een koele, droge plaats. Inspecteer van tevoren de zeilen op schades en slijtage. Je kunt jouw zeilen ook bij Hagoort Sails langsbrengen om een wintercheck te doen en eventuele schades te laten repareren. Winterstalling van de zeilen is in overleg ook mogelijk. 

Zijn je zeilen aan vervanging toe? Of je nu een fanatieke racer bent of gewoon wilt genieten van ontspannen zeiltochten, wij geven je graag een passend deskundig advies. Vraag daarom vrijblijvend een offerte aan. 

Check naast de zeilen ook jouw tuigage op schades en slijtage. Smeer eventuele bewegende onderdelen in om roest te voorkomen.

Stap 2: schoonmaken en onderhoud

Maak de boot grondig schoon en verwijder alle vuil, algen en schelpen. Controleer de romp op eventuele beschadigingen en repareer deze voordat je de boot opbergt. Als jouw zeilen erg vies zijn, is er een mogelijkheid bij ons om ze te laten wassen en opnieuw te coaten. Hierna zullen ze door de zeilmaker nog volledig nagelopen worden. 

Stap 3: Motor, Brandstof, water en sanitair systemen

Als je een zeilboot met een motor heeft, zorg er dan voor dat je deze winterklaar maakt volgens de instructies van de fabrikant. Leeg de brandstoftank gedeeltelijk om condensvorming te voorkomen. Leeg daarnaast het water en sanitair systeem om bevriezing te voorkomen. Vergeet niet om de watertank en leidingen grondig te reinigen voordat je ze afsluit.

Verwijder als laatste de batterijen en de elektronische apparatuur om te voorkomen dat deze beschadigd raken. 

Stap 4: Opslag

Bedek de zeilboot eventueel met een goede dektent om deze te beschermen tegen weersinvloeden. Als je de boot op de wal opslaat, zorg dan voor stevige ondersteuning om vervorming van de romp te voorkomen.

Het winterklaar maken van uw zeilboot vergt wat inspanning, maar is essentieel om ervoor te zorgen dat uw zeilboot in topconditie blijft voor het volgende seizoen.